Colla Bitxo del Torrent Mitger de Terrassa

LA COLLA

Colla formada l'any 1985 per una trentena de joves que participen activament a la cultura popular, amb l´objectiu d´estendre-la arreu del país i que fa reviure aquesta tradició afegint nous elements per tal de fer-la encara més atractiva, espectacular i divertida.

Des de 1985 fins a l’actualitat, la colla Bitxo del Torrent Mitger ha estat present en totes les edicions de la Festa Major de Terrassa i ha participat en nombroses festes d’arreu de Catalunya. També ha donat a conèixer la cultura del foc a d’altres indrets d’Espanya, com ara Castro del Rio, Nueva Carteya, Morella, Saragossa, Calatayud, Alcalá la Real, Letur, Maó, Tijola i Bacares. El Bitxo ha viatjat a Alemania en tres ocasions per participar en diversos actes de la ciutat d’Ulm, com ara la commemoració del 600 aniversari de la Carta de Jurament.

Centenars han estat les cercaviles, correfoc i nits de foc en què ha participat el Bitxo del Torrent Mitger al llarg de la seva trajectòria. També ha estat protagonista de diversos espectacles piromusicals ja que, des de l’any 1995, la colla dissenya cada any propostes innovadores en què es mesclen el foc amb la música i el teatre. Hem implicat les entitats culturals de la ciutat en els nostres espectacles i, en funció de la temàtica, hem comptat amb la participació de Diables de Terrassa, Drac de Terrassa, Pájara de Terrassa, Baluk Astharot i Diables de Ca n’Aurell, Diables de La Maurina, Diables de Sant Llorenç, Papallona de Sant Pere, Pantaleó de Ca n’Anglada, Bestiola de Montserrat, Geganters de Terrassa, Bastoners de Terrassa, Treure Ball i Entitat Cultural El Porronet.

Aquest esforç per innovar dins la tradició del foc ha estat reconegut per l’Ajuntament de Terrassa que ens ha brindat l’oportunitat de representar els nostres espectacles dins la Festa Major de Terrassa: Inquisifoc (2008), H2FOC (2009), Les 4 estacions (2010), Beltane (2011) i Txajoo Tun Foc (2012).


L´evolució de la figura del Bitxo

La primera figura del Bitxo va fer la seva primera aparició el 17 de febrer de 1985, durant la celebració de les festes de Carnestoltes i en plena efervescència per a la recuperació de les tradicions populars catalanes que havien estat prohibides durant la dictadura franquista. És obra d’en Pepe Ruiz, més conegut en l’àmbit cultural com a Raga.

La primera figura va ser substituïda per una rèplica onze anys després, l’any 1996, també elaborada per Pepe Ruiz. Aquest segon Bitxo ha acompanyat la colla fins el 8 de Juny de 2013, però el seu elevat pes i el nombre reduït de punts de foc va propiciar que l'entitat decidís emprendre fer el nou Bitxo.

El nou Bitxo ha crescut, s’ha transformat i ha evolucionat cap a una bèstia de majors dimensions, amb més punts de foc i més espectacular. Presentat el 08 de Juny de 2013, el nou Bitxo manté la figura i els elements característics del primer Bitxo de 1985. La construcció ha anat a càrrec de dues persones de la colla, Pere Lluís Carné i Josep Martínez, amb la direcció tècnica de David Arquimbau. El procés ha estat molt participatiu, ja que els membres de la colla han anat fent aportacions i s’han anat aplicant els canvis suggerits. També han participat activament en l’elaboració d’alguns complements i de les ales. Així mateix, la pintura ha anat a càrrec d'Esther Martínez, de l’entitat cultural El Porronet.

Helena Alcaraz ens explica breument la historia de la colla: